Rrënimi i ekskluzivitetit të "shtetit të maqedonasve"

Taulant Salihi   Populli i Shqipërisë është një realitet socio-politik i ndryshëm në krahasim me etninë shqiptare të mbetur jashtë kufijve. Zhvillimi identitar i tyre ka pësuar hibridizim…


Takim midis Qendrës "Gjenocidi në Kosovë-Plagë e Hapur" dhe Rrjetit PanAlbanica

  PanAlbanica   Gjatë javës së kaluar, në Tetovë, një delegacion i Qendrës “Gjenocidi në Kosovë-Plagë e hapur” i udhëhequr nga kryetari i qendrës, Bardhyl Mahmuti , zëvendëskryetari, Adnan…


Bota e një stine

Valdeta Dulahi Pikturë nga Nikolin Ivanaj Era e çajit të nanes dhe ajo e kungullit të djegur dilte oxhakut. Mjegulla ngjitej lumit si udhëtar i humbur për të na kthyer neve në hije. Mot i…


Nyja Gordiane e Maqedonisë së Veriut

Nyja Gordiane e Maqedonisë së Veriut (tablo rreth regjistrimit të popullsisë)   Albulenë Halili & Shemsedin Ibrahimi       "Totalitarizmi mund të lulëzojë atje ku njerëzit…


Vaj Lahute

Valdeta Dulahi "Shqipëria Fantastike" Ibrahim Kodra, 1997 Këndo! Mos ki më turp nga Lahuta, (n'dorë t'huaj tingulli i saj nuk do të turpërojë). Moti varur n'tel këngët kreshnike…


Mefshtësia epike kundruall teksteve shkollore

Vjollcë Berisha   “Në kohëra tensionesh të dhimbshme dhe kur je i lënduar, zgjidh luftën: ajo të bën të fortë dhe të formon muskujt” thotë Niçe te “Shndërrimi i të gjitha vlerave”. Mu të…


Haga - një mekanizëm djallëzor

Në vijim po botojmë një reagim të historianit të njohur francez Serzh Mete (Serge Métais) lidhur me procesin gjyqësor kundër UÇK-së në Hagë dhe intervistën e tij lidhur me këtë çështje, të…


Dosja satanike

Resmi Osmani   Refleksione për tregimin ”Në  strofullën e djajve” nga Agim Vinca.   Profesor Agim Vinca, i mirënjohur, që ka bërë emër më së shumti si poet, pedagog, studiues i letërsisë,…


"Uroj që vjetin e ri ta kalojmë në gëzim"

  Migjeni   Shok i dashtun, unë përgjithësisht nuk shkruej urime, as për Krishtlindje as për Bajram, as për ditëlindje as për ndoj festë tjetër. Nuk shkruej, pse urimet që n’ato ditë tan…


Guximi është magma e ëndrrës

Flasim përhanshëm me Vjollcë Berishën Nga: Xhemazije Rizvani   Vijon në PanAlbanica cikli i intervistave "Flasim përhanshëm me..." të realizuara nga Xhemazije Rizvani. Këtë radhë ajo flet…