A ka nevojë Shqipëria për një politikë të jashtme (të përbashkët)?

Albulenë Halili   Shqipëria ka DY ministra për punë të jashtme: një për shqiptarët dhe një për të huajt. I pari është ministër për Evropën dhe Punët e Jashtme, ndërkaq tjetri është ministër…


OVA dhe UTA

Ard Halili   Nga titulli kuptohet që është harruar një TE dhe nuk është e vetmja gjë e harruar. Është e qartë që bëhet fjalë për Tetovën dhe kryetaren e saj Teuta. Emri madhështor si ai i…


Nothing has changed

Shemsedin Ibrahimi   “Ajo që më intereson është mëngjesi i nesërm: që do të thotë suksesi i revolucionit, rebelimit, revoltës, ndryshimit social apo sido që ta quajmë atë, është se si njerëzit…


Gjakim për mbrothësinë e brezave që vijnë

Albulenë Halili Në ditën kur duhej të uronim që ky vit të vejë mbroth për shkollarët e mësuesit e tyre, na lidhen nyje në fyt që i zënë rrugë dhe frymës që lirisht të dalë e të hyjë në trupat tanë…


Heshtja si pozë intelektuale

Xhemazije Rizvani   Në jetë asnjë njeri nuk është mbajtur mend për mendimet e heshtura që ka pasur. Asnjëri nuk është dekoruar për mënyrën si ka heshtur, nuk është çmuar për kohën sa ka…


Urrejtja sllave si shpatë Damokleu

Vjollcë Berisha   Derisa të gjithë, me të drejtë, po flasin për rrënimin e demokracisë nga turma euforike mu në hapësirat prej nga do të duhej të buronin gjedhet më të shëndosha të saj, më bie…


Kosova e pabarabartë në dialogun me Serbinë

Fatmir Arifi   Dialogu mes Kosovës dhe Serbisë duhet shikuar në dy këndvështrime të cilat njëkohësisht mund të trajtohen edhe si faza të dialogut, ku vetëm përmbushja e fazës së parë mund të…


Maqedonia ka krizë ontologjike

Albulenë Halili   Cilësimi i gjendjes në të cilën ndodhet Maqedonia me togfjalëshin “rrugë qorre” është shumë i njohur dhe aktualizohet shpesh. Kjo na e bën të ditur që thelbi i problemit të…


Rikthimi i historisë dhe mësimet e pamësuara

Shemsedin Ibrahimi   Para shpërbërjes së ish-Jugosllavisë, nomenklatura e atëhershme politike dhe ekonomike, kishte hedhur idenë e krijimit të një rendi të ri shoqëror – krijimin e kombit…


Të drejta ekskluzive për shqiptarët indigjenë!

Taulant Salihi   Nuk relativizohet ekskluziviteti i të drejtave të shqiptarëve me ato të Boshnjakëve, Serbëve, Turqve apo Romëve, as bile me ato të nocionit maqedonas. Shqiptarët në…