Unë kam qenë Adami që e kam ngrënë mollën

Flasim përhanshëm me Ilirian Zhupën Nga: Xhemazije Rizvani   Përse mendoni se ju jeni gabimi ? Mendoj se jam gabimi, pasi edhe mbas kaq shumë vjetësh jetë, nuk i jam dorëzuar dhe nuk mendoj t’i…


Paridi sipas një Homeri jo të verbër

Flasim përhanshëm me Parid Teferiçin Nga: Xhemazije Rizvani   Të kanë lënë dhe ke lënë njerëz të dashur, po cila është më e vështirë? Më e vështirë është të pranoj se më kanë lënë me shumë të drejtë.…


Para Sabatos kam fjetë e jam zgju me Danten, Shekspirin, Hygonë…

Flasim përhanshëm me Manjola Brahaj-n Nga: Xhemazije Rizvani   – Si fle Tirana? – Tirana është si nji vajzë e trazume dhe që nuk di me e zanë gjumi. Është e zhurmshme shumë, e potershme, deri edhe në…


Duhej të kishe shkruar më pak dhe të kishe jetuar më shumë

Flasim përhanshëm me Ridvan Dibrën Nga: Xhemazije Rizvani   – Ç’lloje intervistash ju bezdisin më shumë? – Të gjitha. Edhe kjo e juaja.   – Thonë se vetminë e keni shpikur ju? – Vetminë time,…


Yje mëngjesi

Muhamet Halili   A ishte kjo një ndjejnë pendimi apo ndjenjë durimi?! Apo, ndoshta ishte diçka mes pendimit dhe durimit, një situatë që zakonisht e prodhojnë frikacakët?! Këtë nuk e kishte të…


Ëndrra e një Sorre

Muhamet Halili   Atë që s’e bëri ora që e kishte kurdisur me të rënë në shtrat, e bëri krrokama e një sorre, terr e zezë, që po qëndronte në pemë, pranë dritares së dhomës së tij të gjumit.…


Në Korçë të shkosh… Për “KoKo Festën” të shkosh…

Xhemazije Rizvani Mbresë udhëtimi Të shkosh patjetër! Për të parë se si një qytet të rrëmben dhe do atje shtëpi të kesh. Fillon dhe ëndërron në qytetin që vetë është një ëndërr, një mbetëreshë që…


Kjo Dashuri!…

10 korrik… Sy të mbyllur plotësisht, ndërsa sytë e saj kanë mbetur hapur, përjetësisht. Sy që flasin, që kanë folur e do flasin. Vështrime kthyer në vargje, tregime, romane, drama. Një jetë shkruar…


Njerëzimi nuk i meriton poetët

Xhemazije Rizvani Në një ditë të bukur qershori, në një përpjekje për intervistë me poetin, siç e quajnë tashmë, shqiptaro- meksikan Xhevdet Bajrën, doli një bashkëbisedë krejt spontane që s’është…


Mbi librin, arkitektin gjenial të personalitetit njerëzor

Vjollcë Berisha Kjo s’mund të jetë e vërtetë, të paktën s’mund të jetë një e vërtetë e përgjithshme që e përfshin të tërën, të paktën jo për kombin tim, i cili jo shumë larg nga kjo kohë, ka pritur…