Gjys' buke dhe një libër

Vjollcë Berisha   "Dërgomëni libra, libra, shumë libra, që shpirti të mos më vdesë!”, thotë lutja për ndihmë e shkrimtarit të shquar Fjodor Dostojevski drejtuar familjes së vet në kohën kur…


52 libra në vit. Një dëshirë reale, apo iluzion?

Ramize Ferati   “Njerëzit e mirë nuk e dinë, sa kohë dhe mund kërkon të mësosh leximin. Mua më janë dashur tetëdhjetë vjet për këtë dhe as tani nuk mund të pandeh se e kam arritur atë qëllim.”…


Askush s’e merr më përdore lexuesin pyjeve të letërsisë

Vjollcë Berisha   Gjithmonë jam ndjerë ngushtë kur më është dashur të jap një mendim lidhur me krijimtarinë e shkrimtarëve të rinj, jo për shkak të mungesës së entuziazmit se ata po shtohen,…


Rro zog pa krahë

Nurie Emrullai   Rro zog pa krahë Hijet e ngopura mbetën larg trupave, Si mjegulla të zeza mbushur me shi, U zbrazën mbi rrugën që njeh zërin e përvuajtur të psalmit të tyre. Fillon dhe mbaron…


Drizë

Vjollcë Berisha   Nuk thoshte asnjë fjalë se gjuha kishte mëkatet e veta të shumëfishta. Netëve dëgjoja fëshfërimën që lëshonin lëkurat e ngjitura dhe lutjet e tij për mua. Edhe sot, tek…


Rrëfenjë e vogël nxënësi

Isuf Sherifi   Kushtuar mësuesit dhe veprimtarit Arif Seferi (1938-1992)   Është nëntor. Ne jemi këtu. Pandehim se jemi bajrakë e shpesh nuk i ngjajmë as shkopit.   Na gërryen dëshira të…


Dimrash të vonuar

Roland Amzai   Dimër pa borë ftohtë pa akuj veç frymat e avujt e ngrohtë të tregojnë se stinët e ngrohta ende janë larg. Dimër pa borë male pa histori që tregojnë veç heshtje dhe me forcën e…


Prania e papranishme e Lasgush Poradecit

Vjollcë Berisha   Qyteti i vogël, liqeni dhe poeti kishin një emër. Atë emër që ky i fundit qe ngutur për ta veshur me t’u kthyer nga studimet në Austri, si për ta mbyllur rrethin, si për ta…


Unë kam qenë Adami që e kam ngrënë mollën

Flasim përhanshëm me Ilirian Zhupën Nga: Xhemazije Rizvani   Përse mendoni se ju jeni gabimi ? Mendoj se jam gabimi, pasi edhe mbas kaq shumë vjetësh jetë, nuk i jam dorëzuar dhe nuk mendoj t’i…


Paridi sipas një Homeri jo të verbër

Flasim përhanshëm me Parid Teferiçin Nga: Xhemazije Rizvani   Të kanë lënë dhe ke lënë njerëz të dashur, po cila është më e vështirë? Më e vështirë është të pranoj se më kanë lënë me shumë të drejtë.…