Kohë për mendjen e brezit tonë të ri

Ramize Ferati   Përgjatë historisë së kombit shqiptar, rinia prore ka luajtur rol thelbësor në politikë, nëpërmjet saj në shtet-bërje dhe më pas edhe në zhvillimin e demokracisë. Të gjitha…


Gjumi letargjik në arsim dhe arroganca akademike

Ramize Ferati   “Funksioni i arsimit është të mësosh njeriun të mendojë në mënyrë intensive dhe kritike. Inteligjenca dhe karakteri së bashku përbëjnë qëllimin e arsimit të mirëfilltë.”  –…


Shlivovica e Carit dhe bakllavaja e Sulltanit

Kushtrim Bekteshi   Periudha parazgjedhore në Maqedoni ka krijuar ambient tejet të volitshëm për popullarizimin e port-(h)aleve që, në mungesë të skajshme të etikës dhe profesionalizmit…


Donkishotët dhe mullinjtë e erës

Vjollcë Berisha Për habinë e shumicës, njëra strofë e këngës kësaj radhe erdhi e re, pothuajse e ëmbël, trumbetonte shoqërinë qytetare, të drejtat që ne i merituakemi, shtetin që u dashka ta gëzojmë…


Mësimi i atdhedashurisë për yllkat e fatosat

Ramize Ferati   Çdo mëngjes të secilës ditë pune, pesë minuta para fillimit të mësimit, nxënësit amerikanë ngihen në këmbë dhe të drejtuar nga flamuri me vija kuq e bardh e me yje në sipërfaqen…


Analfabetizmi - plagoma që duhet shëruar

Ramize Ferati  “Fëmijët bëhen lexues në prehrin e prindërve të tyre.” Emilie Buchwald Arsimi është thelbi i zhvillimit të gjithëmbarshëm të çdo shoqërie. Ky konstatim është arritur që kur ka zënë…


Mercenarizmi i mbështjellë me petkun e patriotizmi

Kushtrim Bekteshi   Ngjarjet e fundit në Turqi, përveç se shkaktuan debate e komente të pafundme, shumica pa sens logjik, nxorën në pah edhe tendencat e ‘intelektualëve mercenarë’ të instaluar…


Reflektime kombëtare pas një loje futbolli

  Shemsedin Ibrahimi   Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, ai i Kosovës dhe liderët e shqiptarëve në Maqedoni, por edhe shqiptarët kudo nuk patën asnjë moment të brengosen për veprimet…


Alternativa shqiptare e krizës – refleksion historik i padrejtësive

Shemsedin Ibrahimi E gjithë kjo që po ndodh në këtë vend nuk e lëkund agjendën shqiptare, sepse ajo është e konsoliduar dhe përvijuar nëpërmjet një procesi të natyrshëm historik dhe politik. Prandaj…


Mirëmëngjesi nga Brukseli!

  Albulena Halili   Më 19 prill u bënë tre vite nga negocimi i Marrëveshjes së Brukselit, e cila kishte për qëllim integrimin e serbëve në institucionet e Republikës së Kosovës. Kuvendi i…