Mercenarizmi i mbështjellë me petkun e patriotizmi

Kushtrim Bekteshi   Ngjarjet e fundit në Turqi, përveç se shkaktuan debate e komente të pafundme, shumica pa sens logjik, nxorën në pah edhe tendencat e ‘intelektualëve mercenarë’ të instaluar…


Reflektime kombëtare pas një loje futbolli

  Shemsedin Ibrahimi   Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, ai i Kosovës dhe liderët e shqiptarëve në Maqedoni, por edhe shqiptarët kudo nuk patën asnjë moment të brengosen për veprimet…


Alternativa shqiptare e krizës – refleksion historik i padrejtësive

Shemsedin Ibrahimi   Është e qartë, Maqedonia po kalon nëpër një krizë e thellë politike, në të cilën është vështirë të krijosh një pasqyrë të qartë të gjithë asaj që po ndodh. Kush dhe kujt i…


Mirëmëngjesi nga Brukseli!

  Albulena Halili   Më 19 prill u bënë tre vite nga negocimi i Marrëveshjes së Brukselit, e cila kishte për qëllim integrimin e serbëve në institucionet e Republikës së Kosovës. Kuvendi i…


Pse BE-ja po afron Serbinë dhe mban larg Kosovën?!

  Gurakuç Kuçi   Gjatë luftërave ballkanike të viteve 1912-13, Serbia pushtoi një pjesë të trojeve shqiptare me synimin që të siguronte dalje në Detin Adriatik, veçanërisht në portin e…


Gjenocidi i ftohtë

  Albulena Halili   E pata lexuar “Mosmarrëveshjen” e Kadaresë me një frymë kur u botua për herë të parë. Atëherë, e mahnitur nga mënyra mjeshtërore e sjelljes së të vërtetave tona, e pata…


Fenomeni i vlerës së fryrë

Kushtrim Bekteshi   Kur donin ta thumbonin ose ta përqeshnin dikë që i ishte ‘rritur mendja’, i thoshin: je fryrë si buka e furraxhisë. “Syrin ta ngop, por jo dhe barkun” – shpesh më sillet…


Viti i ri serb dhe vetja ime kolektive

  Albulena Halili “Zgjohu, Kosovë, flakë e hershme e ashtit tim t`pelcitur. Bota në ty le të kallet!” Ali Podrimja Në një nga portalet serbe, i cili sipas të gjitha gjasave dukej të ishte…


Jokohezioni shoqëror dhe shtetet multietnike

Gurakuç Kuçi   Shoqëritë jokohezive pësojnë kolaps ashtu siç pësoi Jugosllavia. Më 25 janar ishte ditëlindja e largpamësit Arbën Xhaferi. Njeriut pikëpamjet e të cilit, teksa lexoja tek…