Retro-visore

E Diel, 10 Shtator, 2017

Pushoni, për emrin e Zotit!

Sëmundja e madhe e shpifjeve dhe e grindjes, sëmundje që buroi prej egoizmës dhe inateve dhe e cila si një gangrenë ka pushtuar trupat dhe shpirtrat […]
E Enjte, 20 Korrik, 2017

VAJTIM PER KOSOVE.

Poezi e studentit Kel M. Gashi e botuar në të përkohshmen letrare “Shpresa”, organ i studenëve të Liceut të Korçës. Viti II. Shkurt, mars, prill 1924. […]
E Premte, 11 Nëntor, 2016

Lufta për gjuhën e shtetit-komb

Pjesa e dytë Teza për vendosjen e të folmes së Elbasanit në bazë të gjuhës së shkruar shqipe nuk është pranuar pa kundërshtime nga Komisia Letrare […]
E Mërkurë, 14 Shtator, 2016

Kodifikimi i gjuhës së një shteti-komb

Një periudhë e re historike u hap me Komisinë Letrare Shqipe në Shkodër (1916-1918), me të cilën nis kodifikimi në shkallë kombëtare i shqipes standarde dhe […]
E Enjte, 18 Gusht, 2016

Ky komb krenar, i pathyeshëm dhe paqedashës

Në librin e autorit francez, Camille Paganel, me titullin «Histoire de Scanderbeg ou Turks et Chrétiens au XV siècle», të vitit 1855, gjejmë një letërkëmbim diplomatik […]
E Hënë, 23 Maj, 2016

Bota ndryshe e Pjetër Bogdanit

Figura e papërsëritshme dhe e jashtëzakonshme e Pjetër Bogdanit përbën një nga stacionet më të mëdha dritëdhënëse të kulturës shqiptare në të gjithë shekujt. Pjetër Bogdani […]
E Hënë, 21 Mars, 2016

Vajtim e mallkim!

O, Shqypni për ty mejtoj! Për ty, po qajë e vajtoj. Se djemt e tu keq jon da Dhe po vriten vlla me vlla!… Kom me […]
E Enjte, 25 Shkurt, 2016

Fejesa kombëtare

Kjo fejesë midis poetësh është në një kohë e sipër edhe një fejesë kombëtare, për të cilën gëzohet çdo shqiptar.   Në vitin 1939, në shtypin […]
E Martë, 26 Janar, 2016

Testamenti i Mitrush Kutelit

Fëmijët i porosit ta duan vendin dhe gjuhën tonë gjer në vuajtje. Të mos u shqasë zemra kundër Shqipërisë as kur do të vuajnë pa faj. […]
(Visited 376 times, 1 visits today)
Share This