Pushoni, për emrin e Zotit!

Sëmundja e madhe e shpifjeve dhe e grindjes, sëmundje që buroi prej egoizmës dhe inateve dhe e cila si një gangrenë ka pushtuar trupat dhe shpirtrat e shumicës të bashkatdhetarëve tanë, është, për…


VAJTIM PER KOSOVE.

Poezi e studentit Kel M. Gashi e botuar në të përkohshmen letrare "Shpresa", organ i studenëve të Liceut të Korçës. Viti II. Shkurt, mars, prill 1924. Nr. 7,8,9. Gjatë viteve 1941-1944, Kel Gashi ka…


Lufta për gjuhën e shtetit-komb

Pjesa e dytë Teza për vendosjen e të folmes së Elbasanit në bazë të gjuhës së shkruar shqipe nuk është pranuar pa kundërshtime nga Komisia Letrare e Shkodrës. Një diskutim i veçantë u përftua për…


Kodifikimi i gjuhës së një shteti-komb

Një periudhë e re historike u hap me Komisinë Letrare Shqipe në Shkodër (1916-1918), me të cilën nis kodifikimi në shkallë kombëtare i shqipes standarde dhe tashmë mund të flitet për gjuhën shqipe si…


Ky komb krenar, i pathyeshëm dhe paqedashës

Në librin e autorit francez, Camille Paganel, me titullin «Histoire de Scanderbeg ou Turks et Chrétiens au XV siècle», të vitit 1855, gjejmë një letërkëmbim diplomatik ndërmjet sulltan Mehmetit dhe…


Bota ndryshe e Pjetër Bogdanit

Figura e papërsëritshme dhe e jashtëzakonshme e Pjetër Bogdanit përbën një nga stacionet më të mëdha dritëdhënëse të kulturës shqiptare në të gjithë shekujt. Pjetër Bogdani nuk është vetëm një…


Vajtim e mallkim!

O, Shqypni për ty mejtoj! Për ty, po qajë e vajtoj. Se djemt e tu keq jon da Dhe po vriten vlla me vlla!… Kom me qa Shqypnin e mjer, Se ka gjajt si noj skëter!… Tuj pas kaq shum djem moj non Pse…


Fejesa kombëtare

Kjo fejesë midis poetësh është në një kohë e sipër edhe një fejesë kombëtare, për të cilën gëzohet çdo shqiptar.   Në vitin 1939, në shtypin e kohës, ishte botuar një urim i këtillë për…


Testamenti i Mitrush Kutelit

Fëmijët i porosit ta duan vendin dhe gjuhën tonë gjer në vuajtje. Të mos u shqasë zemra kundër Shqipërisë as kur do të vuajnë pa faj. Atdheu është atdhe, bile atëherë kur të vret. Këtu kanë lindur,…