Liri, barazi, motëri!

Ramize Ferati „Njeriu ka lindur i lirë, por shfaqet kudo nën vargonj!“ – është fraza hyrëse në librin “Mbi kontratën shoqërore” të filozofit francez, Zhan Zhak Ruso. Në të ai përpiqet – ndonëse e…


Kampi i Aushvicit dhe gjenocidi në Kosovë

  Sipas Konventës për Parandalimin dhe Dënimin e Krimit të Gjenocidit veprimet që përbëjnë gjenocidin “kanë për qëllim shkatërrimin e tërësishëm apo të pjesshëm, fizik ose biologjik, të një…


Mbi protestën e studentëve: qorrsokaku dhe rrugëzgjidhja

Ka shumë kohë që kam ikur nga rrjetet shoqërore dhe nuk kisha asnjë dëshirë që të kthehem e të humb kohën me politikën shqiptare. Atë që kam pasur për ta thënë e kam thënë në kohën e në vendin e…


Komunikimi politik si paradigmë sofistike

Paradigma sofistike nuk është një term i ri në politikë, madje do thosha që është mjeti më i përdorur për të fituar betejën drejt pushtetit nëpërmjet elokuencës dhe karizmës poetike. Kjo bën që…


Rrethi i kompetencës

“Ajo që unë di, është se nuk di asgjë!” – Sokrati   Para më shumë se dhjetë vjetësh, isha angazhuar për të përkthyer një seri ligjeratash në fushën e prokurimit publik në një universitet në…


A ka nevojë Shqipëria për një politikë të jashtme (të përbashkët)?

Lënë mënjanë specifikat dhe sfidat e vetë kësaj organizate, e cila deri tani nuk arriti të bëhet një organizatë e njëmendët supranacionale politike, integrimi duhet të jetë pjesë e prioriteteve të…


Epiri si Atdhe

Askush më shumë se Thuqididi nuk e meriton ndër historianët e vjetër, të quhet me tërë mend “historian”. Krejt ndryshe nga pararendësit apo bashkëkohësit e tij, Thuqididi ishte i pari që…


Nothing has changed

  “Ajo që më intereson është mëngjesi i nesërm: që do të thotë suksesi i revolucionit, rebelimit, revoltës, ndryshimit social apo sido që ta quajmë atë, është se si njerëzit e zakonshëm do ta…


Kohë për mendjen e brezit tonë të ri

Përgjatë historisë së kombit shqiptar, rinia prore ka luajtur rol thelbësor në politikë, nëpërmjet saj në shtet-bërje dhe më pas edhe në zhvillimin e demokracisë. Të gjitha proceset më të…


Gjakim për mbrothësinë e brezave që vijnë

Në ditën kur duhej të uronim që ky vit të vejë mbroth për shkollarët e mësuesit e tyre, na lidhen nyje në fyt që i zënë rrugë dhe frymës që lirisht të dalë e të hyjë në trupat tanë fizikë. Trupa të…