Përse ne shqiptarët nuk duhet të mbetemi më skllevër

Manifest politik: Shqipëria – çka nuk duhet të ishte, pse nuk po bëhet, dhe si duhet të jetë   Manifesti bën një analizë të gjendjes aktuale. “Në të gjitha shtetet në të cilat…


 Çështja kombëtare shqiptare – pjesa e fundit e mozaikut të pabërë ballkanik?

”Në rast se Fuqitë e Mëdha do ta dënojnë këtë popull trim dhe liridashës të mbetet në robëri dhe ca më keq të copëtohet midis shteteve fqinje, Gadishulli Ballkanik nuk do të ketë kurrë qetësi,…


Për tejkufijtë e gjeneratës tjetër

Në shtator të vitit 2013, Kryeministri shqiptar Edi Rama pati zgjedhur Kosovën për të bërë vizitën e tij të parë si kryeministër i ri i vendit. Në Kuvendin e Kosovës ai mbajti një fjalim mbresëlënës…


Rebelohem, prandaj jam

80 vjet më parë në katundin Vuthaj, në një kullë shqiptare u dëgjua zëri i parë i një fëmije të porsalindur. Askush deri më sot nuk di të thotë diçka më të qartë për morfologjinë e zërit të njeriut,…


Ku është Ukshin Hoti?

Në 17-vjetorin e zhdukjes së Ukshin Hotit po e sjellim parathënien e librit të tij “Filozofia politike e çështjes shqiptare”    Kam ndjerë një tronditje të madhe, të pazakontë,…


Kërkesa “Kosova – republikë” dhe mobilizimi i vitit 1981

Shkruajnë: Bardhyl Mahmuti Ramadan Avdiu   Është bërë e zakonshme që në përvjetorin e ngjarjeve të vitit 1981 të riaktualizohen disa çështje për atë periudhë, çështje që mund të ngërthehen në…


Mbrothësia e përbashkët

Skicë për mbrothësinë e përbashkët Platforma Tashmë është bërë e pamundur që të zhvillohet një debat racional për nacionalizmin. Pas zhvillimeve tragjike gjatë shpërbërjes së Jugosllavisë, pas…