Kjo Dashuri!…

10 korrik… Sy të mbyllur plotësisht, ndërsa sytë e saj kanë mbetur hapur, përjetësisht. Sy që flasin, që kanë folur e do flasin. Vështrime kthyer në vargje, tregime, romane, drama. Një jetë shkruar…


Njerëzimi nuk i meriton poetët

Në një ditë të bukur qershori, në një përpjekje për intervistë me poetin, siç e quajnë tashmë, shqiptaro- meksikan Xhevdet Bajrën, doli një bashkëbisedë krejt spontane që s’është intervistë dhe as…


Mbi librin, arkitektin gjenial të personalitetit njerëzor

Kjo s’mund të jetë e vërtetë, të paktën s’mund të jetë një e vërtetë e përgjithshme që e përfshin të tërën, të paktën jo për kombin tim, i cili jo shumë larg nga kjo kohë, ka pritur para dyerve të…


Për dashurinë dhe Grujën e parë…

Ditën pasi bie në dashuri nuk je më në tokë, i sheh njerëzit nga lart, diçka të mban pezull në hapësirë, në ajër, në kozmos. Kush ka rënë në dashuri për herë të parë e merr me mend se çfarë…


Na të birtë e shekullit të ri

„Rini, thueja kangës ma të bukur që di„   E rinia di vetëm këngën e trishtimit, të melankolisë, të dorëzimit. Rini plakë që mendimet i ka si puçrrat e këqija të pubertetit. Nëse doni ta…


Në fillim ishte Njëshi...

Gjatë kthimit prej pune, rrugës vërejta një ngutje njerëzore të pazakontë, që pavetëdijshëm të ndillte të ndjekësh turmat. Ora po shkonte drejt njëshit, ngutja ishte për Njëshin, sepse siç thuhej në…


Kadareja poet

(Në 80-vjetorin e lindjes) Ismail Kadareja  është njëri nga shkrimtarët më të fuqishëm të gjallë në botë. Në një shikim të pavëmendshëm mund të duket kundërthënës fakti që në epiqendër të këtij…


Katër librat që duhet t’i lexojë çdo politikan përpara se të bjerë prej pushteti

Më poshtë janë katër libra për katër vite mandat. Një vit, një libër s’është pak, sepse politikani ka punë, ka krejt fatin e popullit në dorë, shumë probleme e pak kohë. Por kjo nuk e arsyeton, nuk e…