Katarsisi - purgator i njerëzimit

Nurie Emrullai   Vallë është fat apo ndëshkim që njerëzimit i ranë në dorë tragjeditë e vjetra greke dhe prej asaj dite çdo fatkeqësi që i ndodh ka një emër për ta pagëzuar?! A janë këto…


A është poezia ende e mundshme?

A është poezia ende e mundshme? Vjollcë Berisha Të gjithë ne që jemi mësuar të zhgaravisim mbi një copë letër, duke u munduar të shtrydhim deri në pikën e fundit ndjeshmërinë tonë dhe aftësinë për…


Askush s’e merr më përdore lexuesin pyjeve të letërsisë

  Kaq shumë gjëra do të ndryshonte kultivimi i një kritike të mirëfilltë letrare, i një kritike me baraspeshë, i një kritike të bërë jo nga mjeshtër çollakë, por nga ata të zanatit, nga ata që…


Prania e papranishme e Lasgush Poradecit

Qyteti i vogël, liqeni dhe poeti kishin një emër. Atë emër që ky i fundit qe ngutur për ta veshur me t’u kthyer nga studimet në Austri, si për ta mbyllur rrethin, si për ta vënë vulën në secilin cep…


Duhej të kishe shkruar më pak dhe të kishe jetuar më shumë

Flasim përhanshëm me Ridvan Dibrën.   – Ç’lloje intervistash ju bezdisin më shumë? – Të gjitha. Edhe kjo e juaja.   – Thonë se vetminë e keni shpikur ju? –…


Unë kam qenë Adami që e kam ngrënë mollën

Flasim përhanshëm me Ilirian Zhupën   Përse mendoni se ju jeni gabimi ? Mendoj se jam gabimi, pasi edhe mbas kaq shumë vjetësh jetë, nuk i jam dorëzuar dhe nuk mendoj t’i dorëzohem sistemit…


Paridi sipas një Homeri jo të verbër

Flasim përhanshëm me Parid Teferiçin    Të kanë lënë dhe ke lënë njerëz të dashur, po cila është më e vështirë? Më e vështirë është të pranoj se më kanë lënë me shumë të drejtë. Pendohem për ato…


Para Sabatos kam fjetë e jam zgju me Danten, Shekspirin, Hygonë...

Flasim përhanshëm me Manjola Brahaj-n.   – Si fle Tirana? – Tirana është si nji vajzë e trazume dhe që nuk di me e zanë gjumi. Është e zhurmshme shumë, e potershme, deri edhe në…


Duhej të kishe shkruar më pak dhe të kishe jetuar më shumë

Flasim përhanshëm me Ridvan Dibrën.   – Ç’lloje intervistash ju bezdisin më shumë? – Të gjitha. Edhe kjo e juaja.   – Thonë se vetminë e keni shpikur ju? –…


Ngashërim në vargje nga krahjeta e babait

Mbresë nga leximi i vëllimit me poezi “Nga mështeknaja e babait me mallëngjim” të Linditë Ahmetit   Ky është zëri kumbues që përshëndet nga qendra e botës së ndjeshmërisë krijuese, nga…