VDEKJA E TË PAVDEKSHMIT

Nderim simbolit të rezistencës kombëtare, Adem Demaçit (1936-2018) U nda nga jeta Adem Demaçi. Vdiq njeriu që qysh për së gjalli fitoi pavdekësinë.  “Vdekje, kosën paloje”, do të thoshte poeti.…


Adem Demaçi dhe organizimi ilegal

Iluzioneve se pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore gjendja politike dhe kushtet socio-ekonomike për popullin shqiptar në ish-Jugosllavi, do të ndryshojnë rrënjësisht, iu erdhi fundi ende pa…


Filozofia demaçiane e Amalgamës ideologjike shqiptare

Me qenë të bashkuar territorialisht; Me pasë një treg të përbashkët ekonomik; Me pasë një gjuhë të përbashkët letrare; Me qenë të përshkum nga ndjenjat e dashurisë, përkatësisë dhe solidaritetit…


Adem Demaçi – hallkë lidhëse e brezave për liri

Mëngjesin e datës 26 shkurt 1936, qytetarët e Kosovës mund ta kenë përjetuar si çdo ditë tjetër. Robëria nga pushtuesi mizor jugosllav, varfëria e skajshme, mungesa e arsimit dhe mohimi i të drejtave…


Demaçi dhe Mandela

(Ngjashmëritë dhe dallimet) Epiteti që iu dha Adem Demaçit fill nga momenti i daljes nga burgu, si Mandela i Kosovës, ka qenë temë në vete që më ka "ç`ekuilibruar" intelektin tim shpeshherë, andaj…