A është poezia ende e mundshme?

A është poezia ende e mundshme? Vjollcë Berisha Të gjithë ne që jemi mësuar të zhgaravisim mbi një copë letër, duke u munduar të shtrydhim deri në pikën e fundit ndjeshmërinë tonë dhe aftësinë për…


Askush s’e merr më përdore lexuesin pyjeve të letërsisë

  Kaq shumë gjëra do të ndryshonte kultivimi i një kritike të mirëfilltë letrare, i një kritike me baraspeshë, i një kritike të bërë jo nga mjeshtër çollakë, por nga ata të zanatit, nga ata që…


Drizë

Nuk thoshte asnjë fjalë se gjuha kishte mëkatet e veta të shumëfishta. Netëve dëgjoja fëshfërimën që lëshonin lëkurat e ngjitura dhe lutjet e tij për mua. Edhe sot, tek shkruaj e vetmuar në kthinën…


Prania e papranishme e Lasgush Poradecit

Qyteti i vogël, liqeni dhe poeti kishin një emër. Atë emër që ky i fundit qe ngutur për ta veshur me t’u kthyer nga studimet në Austri, si për ta mbyllur rrethin, si për ta vënë vulën në secilin cep…


Urrejtja sllave si shpatë Damokleu

Shqiptarin e sotëm e godasin akoma grushtet e vjetra. Shqiptarin e sotëm e godasin grushtet e fyerjeve, burgosjeve, inskenimeve të lloj-lloj situatave, që në kurriz të tij të ndihmohej zhbllokimi i…


Ngashërim në vargje nga krahjeta e babait

Mbresë nga leximi i vëllimit me poezi “Nga mështeknaja e babait me mallëngjim” të Linditë Ahmetit   Ky është zëri kumbues që përshëndet nga qendra e botës së ndjeshmërisë krijuese, nga…


Donkishotët dhe mullinjtë e erës

Për habinë e shumicës, njëra strofë e këngës kësaj radhe erdhi e re, pothuajse e ëmbël, trumbetonte shoqërinë qytetare, të drejtat që ne i merituakemi, shtetin që u dashka ta gëzojmë të gjithë së…


Mbi librin, arkitektin gjenial të personalitetit njerëzor

Kjo s’mund të jetë e vërtetë, të paktën s’mund të jetë një e vërtetë e përgjithshme që e përfshin të tërën, të paktën jo për kombin tim, i cili jo shumë larg nga kjo kohë, ka pritur para dyerve të…


Kadareja poet

(Në 80-vjetorin e lindjes) Ismail Kadareja  është njëri nga shkrimtarët më të fuqishëm të gjallë në botë. Në një shikim të pavëmendshëm mund të duket kundërthënës fakti që në epiqendër të këtij…


S'kemi pasur vetëm orë të mira

S’kemi pasur vetëm orë të mira   Nuk kemi pasur vetëm orë të mira, i dashur. A s’të bie ndërmend si e çartëm ndonjë ditë Si ia ngritëm flokët përpjetë E bëmë t’i grithë faqet e veta?! Si i…