Nothing has changed

  “Ajo që më intereson është mëngjesi i nesërm: që do të thotë suksesi i revolucionit, rebelimit, revoltës, ndryshimit social apo sido që ta quajmë atë, është se si njerëzit e zakonshëm do ta…


Lokalitetet arkeologjike ilire në Maqedoni - të harruara 

Në Ditën Ndërkombëtare të Trashëgimisë   Historiografia dhe institucionet që merren me studimin e trashëgimisë kulturore, shumë pak ose aspak nuk flasin për monumentet kulturore arkeologjike…


Rikthimi i historisë dhe mësimet e pamësuara

Zhvillimet e fundit na tregojnë se fundi i historisë akoma nuk ka arritur. Madje në Ballkan kemi të bëjmë me rikthimin e historisë, për shkak të mësimeve të pamësuara nga e kaluara.   Para…


Adem Demaçi dhe organizimi ilegal

Iluzioneve se pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore gjendja politike dhe kushtet socio-ekonomike për popullin shqiptar në ish-Jugosllavi, do të ndryshojnë rrënjësisht, iu erdhi fundi ende pa…


Vota shqiptare - për shqiptarët

Ne nuk kemi probleme të njëjta me maqedonasit. Problemet tona janë shumë më të thella, shumë më të rënda se të tyre. Këtu nuk kemi asnjë pikë takimi. Problemet tona lidhen me problemet që kanë…


Hallka e këputur e politikës shqiptare në Ballkan

Politika shqiptare në Maqedoni është hallka e këputur e çështjes shqiptare në Ballkan. Ajo duhet të orientohet nga pjesa tjetër e shqiptarëve në Tiranë dhe Prishtinë, për të qenë pjesë vitale e…


Reflektime kombëtare pas një loje futbolli

Po të reflektohet esëll, kuptohet se kjo nuk u organizua, nuk u bë për t’u treguar të tjerëve se çfarë jemi, por se ne jemi këta, pra pjesa më vitale e Evropës. Ajo pjesë që Evropa që moti e ka…


Mosfunksionimi shtetëror i Maqedonisë, shqiptarët dhe zgjedhjet

Nëse kriza politike në Maqedoni kërkon zgjidhje, atëherë kjo zgjidhje nuk duhet kërkuar vetëm te dialogu ndërpartiak. Për të përfunduar i tërë procesi me zgjidhjen përfundimtare të shumë çështjeve…


Protesta, Kosova dhe shqiptarët

Protesta e opozitës në Prishtinë, ka përshkallëzuar me dhunë, një orë pas nisjes, pasi udhëheqësit e opozitës kërkuan largimin e qeverisë. Ky ka qenë subjekti kryesor i të gjitha kumteve, duke…