Liri, barazi, motëri!

Ramize Ferati „Njeriu ka lindur i lirë, por shfaqet kudo nën vargonj!“ – është fraza hyrëse në librin “Mbi kontratën shoqërore” të filozofit francez, Zhan Zhak Ruso. Në të ai përpiqet – ndonëse e…


Rrethi i kompetencës

“Ajo që unë di, është se nuk di asgjë!” – Sokrati   Para më shumë se dhjetë vjetësh, isha angazhuar për të përkthyer një seri ligjeratash në fushën e prokurimit publik në një universitet në…


Kohë për mendjen e brezit tonë të ri

Përgjatë historisë së kombit shqiptar, rinia prore ka luajtur rol thelbësor në politikë, nëpërmjet saj në shtet-bërje dhe më pas edhe në zhvillimin e demokracisë. Të gjitha proceset më të…


Gjumi letargjik në arsim dhe arroganca akademike

“Funksioni i arsimit është të mësosh njeriun të mendojë në mënyrë intensive dhe kritike. Inteligjenca dhe karakteri së bashku përbëjnë qëllimin e arsimit të mirëfilltë.”  – Martin Luther King,…


Mësimi i atdhedashurisë për yllkat e fatosat

Në Kosovë kjo temë bëhet edhe më e ndërlikuar për arsye të polarizimeve që janë shfaqur në shoqëri pas pavarësisë dhe që pa mëdyshje ndikojnë në opinionin publik lidhur me relacionin komb-shtet,…


Analfabetizmi - plagoma që duhet shëruar

“Fëmijët bëhen lexues në prehrin e prindërve të tyre.” Emilie Buchwald Arsimi është thelbi i zhvillimit të gjithëmbarshëm të çdo shoqërie. Ky konstatim është arritur që kur ka zënë fill zhvillimi…