Bota ndryshe e Pjetër Bogdanit

Figura e papërsëritshme dhe e jashtëzakonshme e Pjetër Bogdanit përbën një nga stacionet më të mëdha dritëdhënëse të kulturës shqiptare në të gjithë shekujt. Pjetër Bogdani nuk është vetëm një…


Alternativa shqiptare e krizës - refleksion historik i padrejtësive

E gjithë kjo që po ndodh në këtë vend nuk e lëkund agjendën shqiptare, sepse ajo është e konsoliduar dhe përvijuar nëpërmjet një procesi të natyrshëm historik dhe politik. Prandaj alternativa…


Kërkesa “Kosova – republikë” dhe mobilizimi i vitit 1981

Shkruajnë: Bardhyl Mahmuti Ramadan Avdiu   Është bërë e zakonshme që në përvjetorin e ngjarjeve të vitit 1981 të riaktualizohen disa çështje për atë periudhë, çështje që mund të ngërthehen në…


Vajtim e mallkim!

O, Shqypni për ty mejtoj! Për ty, po qajë e vajtoj. Se djemt e tu keq jon da Dhe po vriten vlla me vlla!… Kom me qa Shqypnin e mjer, Se ka gjajt si noj skëter!… Tuj pas kaq shum djem moj non Pse…


Fëmijët rusë kundër magjistarëve, edhe në Kosovë

Një film i animuar për fëmijë, është duke u realizuar në Rusi, mbështetur nga qeveria dhe kisha ruse. Ky film mban titullin “Fëmijët rusë kundër magjistarëve” dhe nga shumëkush po shihet si një luftë…


Të mëdhenjtë për bashkimin kombëtar

    Adem Demaçi “Bashkimin Kombëtar e shoh si një proces të ligjeve të jetës, i cili gjërat i çon përpara. Bashkimin e shqiptarëve nuk mund ta ndalë asnjë forcë. Bashkimi i shqiptarëve do të…


Fejesa kombëtare

Kjo fejesë midis poetësh është në një kohë e sipër edhe një fejesë kombëtare, për të cilën gëzohet çdo shqiptar.   Në vitin 1939, në shtypin e kohës, ishte botuar një urim i këtillë për…


Fuqia e shpresës

Tani që po hedh hapat e parë si një studente rikthehem në fëmijëri për të parë edhe një herë ato ëndrra të projektuara mbi kornizat e surealitetit që tejkalonin çdo lloj perfeksioni dhe ktheheshin në…


Testamenti i Mitrush Kutelit

Fëmijët i porosit ta duan vendin dhe gjuhën tonë gjer në vuajtje. Të mos u shqasë zemra kundër Shqipërisë as kur do të vuajnë pa faj. Atdheu është atdhe, bile atëherë kur të vret. Këtu kanë lindur,…