Filozofia demaçiane e Amalgamës ideologjike shqiptare

Me qenë të bashkuar territorialisht; Me pasë një treg të përbashkët ekonomik; Me pasë një gjuhë të përbashkët letrare; Me qenë të përshkum nga ndjenjat e dashurisë, përkatësisë dhe solidaritetit…


Përurohet në Tetovë "Agora PanAlbanica"

Anëtarët e rrjetit PanAlbanica, studentë, personalitete të njohura e mysafirë të tjerë u tubuan të dielën (29 janar), në Tetovë, për të shënuar përvjetorin e parë të themelimit të këtij rrjeti dhe…


Uratat e PanAlbanikasve për Kryekremten shqiptare

Në 104 vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë, sjellim uratat e PanAlbanicasve për Kryekremten shqiptare     Shemsedin Ibrahimi Sakrifica, vetëmohimi, përpjekja e vazhdueshme dhe mos…


Lufta për gjuhën e shtetit-komb

Pjesa e dytë Teza për vendosjen e të folmes së Elbasanit në bazë të gjuhës së shkruar shqipe nuk është pranuar pa kundërshtime nga Komisia Letrare e Shkodrës. Një diskutim i veçantë u përftua për…


Demaçi dhe Mandela

(Ngjashmëritë dhe dallimet) Epiteti që iu dha Adem Demaçit fill nga momenti i daljes nga burgu, si Mandela i Kosovës, ka qenë temë në vete që më ka "ç`ekuilibruar" intelektin tim shpeshherë, andaj…


Për tejkufijtë e gjeneratës tjetër

Në shtator të vitit 2013, Kryeministri shqiptar Edi Rama pati zgjedhur Kosovën për të bërë vizitën e tij të parë si kryeministër i ri i vendit. Në Kuvendin e Kosovës ai mbajti një fjalim mbresëlënës…


Kodifikimi i gjuhës së një shteti-komb

Një periudhë e re historike u hap me Komisinë Letrare Shqipe në Shkodër (1916-1918), me të cilën nis kodifikimi në shkallë kombëtare i shqipes standarde dhe tashmë mund të flitet për gjuhën shqipe si…


Ky komb krenar, i pathyeshëm dhe paqedashës

Në librin e autorit francez, Camille Paganel, me titullin «Histoire de Scanderbeg ou Turks et Chrétiens au XV siècle», të vitit 1855, gjejmë një letërkëmbim diplomatik ndërmjet sulltan Mehmetit dhe…


Shqiptarët, ose janë shumë modernë, ose shumë konservativë

Në vend të in memoriam-it Njëri prej mendimtarëve të rrallë të trevave shqiptare i përgjigjet historisë dhe dilemave shqiptare për lëvizjet e mendimit ose çfarë shoqëroi ndryshimet e mëdha në…


Kjo Dashuri!…

10 korrik… Sy të mbyllur plotësisht, ndërsa sytë e saj kanë mbetur hapur, përjetësisht. Sy që flasin, që kanë folur e do flasin. Vështrime kthyer në vargje, tregime, romane, drama. Një jetë shkruar…