A ka nevojë Shqipëria për një politikë të jashtme (të përbashkët)?

Lënë mënjanë specifikat dhe sfidat e vetë kësaj organizate, e cila deri tani nuk arriti të bëhet një organizatë e njëmendët supranacionale politike, integrimi duhet të jetë pjesë e prioriteteve të…


Kapitulli i çështjes shqiptare në Maqedoni nuk ka marrë fund

Intervistë me Albulena Halili-n para zgjedhjeve vendore në Maqedoni 2017 *   Obshtestvo: Si e vlerësoni projektin për gjuhën shqipe, i cili u depozitua në Kuvendin e Maqedonisë? A u konvenon…


Gjakim për mbrothësinë e brezave që vijnë

Në ditën kur duhej të uronim që ky vit të vejë mbroth për shkollarët e mësuesit e tyre, na lidhen nyje në fyt që i zënë rrugë dhe frymës që lirisht të dalë e të hyjë në trupat tanë fizikë. Trupa të…


Maqedonia ka krizë ontologjike

Është e vërtetë që ne të dy palët, do s’do, me vetë faktin që jetojmë nën të njëjtin juridiksion, po e vuajmë zhytjen e shtetit në autoritarizëm, ngërçin në institucione, inkriminimin e…


Kërkohet kohë e ndërmjetme për ta mbajtur stabile Maqedoninë e tërë Ballkanin

Intervistë Qeverisja në Maqedoni, qoftë nga socialdemokratët apo konservatorët, nuk e ka ndryshuar gjendjen e shqiptarëve që jetojnë në IRJM.   Radio Kosova: Pas dështimeve të bisedimeve…


 Çështja kombëtare shqiptare – pjesa e fundit e mozaikut të pabërë ballkanik?

”Në rast se Fuqitë e Mëdha do ta dënojnë këtë popull trim dhe liridashës të mbetet në robëri dhe ca më keq të copëtohet midis shteteve fqinje, Gadishulli Ballkanik nuk do të ketë kurrë qetësi,…


Sfida e rendit perëndimor në Ballkan

Qeveria e Tiranës duhet të reflektojë se përderisa shteti serb ka cenuar dhe po e çon drejt dështimit përmbushjen e marrëveshjeve ballkanike: Marrëveshjen e Dejtonit, Marrëveshjen e Rambujesë, e…


Adem Demaçi – hallkë lidhëse e brezave për liri

Mëngjesin e datës 26 shkurt 1936, qytetarët e Kosovës mund ta kenë përjetuar si çdo ditë tjetër. Robëria nga pushtuesi mizor jugosllav, varfëria e skajshme, mungesa e arsimit dhe mohimi i të drejtave…


Zbulimi i varrezave ilire, që do ta ndryshojë historinë

Arkeologët kroatë kanë bërë publike zbulimin, që sipas tyre, ndryshon kuptimin e historisë së përgjithshme botërore. Ata, në ishullin Korçul, në lokalitetin Kopil kanë zbuluar një nekropol ilir, në…


Një NATO e gatshme për një botë të paparashikueshme

Në një kohë kur kërcënimi po globalizohet është e domosdoshme që të globalizohet edhe gatishmëria e përgjigjes dhe mbrojtjes në raport me këto kërcënime. Andaj, nevoja për transformim të mënyrës së…